Papryka nadziewana

Posted by

Sposób przygotowania potrawy jest bardzo prosty. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są następujące składniki:

– 8 średniej wielkości strąków papryki
– torebka ryżu
– około 0,7 kg mięsa mielonego
– pęczek pietruszki
– 4 średniej wielkości pomidory
– koncentrat pomidorowy
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia
– olej

Należy wydrążyć papryki, wybrać ziarna. Aby przygotować farsz gotujemy ryż i następnie mieszamy z surowym mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy wraz z drobno posiekaną pietruszką. Napełniamy papryki farszem. Smarujemy z zewnątrz papryki olejem. Ustawiamy je w garnku lub żaroodpornym naczyniu tak aby się nie przewróciły. Następnie obieramy pomidory ze skórek. W celu łatwiejszego obrania można zalać je wrzątkiem. Po obraniu kroimi je. Następnie należy je zblendować (lub zblenderować). Dodajemy łyżkę koncentratu i łyżkę oliwy, sól, pieprz. Następnie zalewamy nimi papryki. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy tak długo aż mięso się upiecze a papryki zmiękną. Tak wyglądają gotowe papryczki.

One comment

  1. Pingback: Pianino

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *